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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
29/06/2007 |
Data da última atualização: |
16/04/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
ABAKERLI, R. B.; FAY, E. F.; REMBISCHEVSKI, P.; VEKIC, A. M.; GODOY, K.; MAXIMIANO, A. de A.; BONIFÁCIO, A. |
Afiliação: |
ROSÂNGELA BLOTTA ABAKERLI, CNPMA; ELISABETH FRANCISCONI FAY, CNPMA; PETER REMBISCHEVSKI, Agência Nacional de Vigilância Sanitária, Brasília; ANA MARIA VEKIC, Agência Nacional de Vigilância Sanitária; KENIA GODOY, Ministério do Meio Ambiente; ADRIANA DE ARAÚJO MAXIMIANO, Instituto Brasileiro do Meio Ambiente; ARLINDO BONIFÁCIO, MAPA. |
Título: |
Regras para nomenclatura dos nomes comuns dos agrotóxicos. |
Ano de publicação: |
2003 |
Fonte/Imprenta: |
Pesticidas: Revista de Ecotoxicologia e Meio Ambiente, Curitiba, v. 13, p.29-36, jan./dez. 2003. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Este trabalho visou subsidiar as ações da Agência Nacional de Vigilância Sanitária (ANVISA) na padronização da nomenclatura dos ingredientes ativos usados em agrotóxicos, segundo normas internacionais. As regras apresentadas resultam do trabalho de revisão da ortografia dos nomes comuns dos agrotóxicos em uso no Brasil, publicados na relação de monografias dos ingredientes ativos de agrotóxicos, domissanitários e preservantes de madeira da ANVISA (2002), conforme Resolução No 347/02. Foram utilizados os princípios gerais de atribuição de nomes comuns publicados pela International Standards Organization (ISO) e as regras de nomenclatura de compostos orgânicos. O artigo não pretende esgotar a discussão sobre esse tema, sugerindo a padronização da ortografia dos nomes comuns dos agrotóxicos para facilitar o uso da informação pelos técnicos das áreas acadêmica, comercial e governamental. |
Palavras-Chave: |
Nome químico; Padronização internacional; Regras. |
Thesagro: |
Agrotóxico; Ingrediente; Nomenclatura. |
Categoria do assunto: |
W Química e Física |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/162011/1/2004SP-26-Abakerli-Regras-6933.pdf
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Marc: |
LEADER 01696naa a2200265 a 4500 001 1015508 005 2018-04-16 008 2003 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aABAKERLI, R. B. 245 $aRegras para nomenclatura dos nomes comuns dos agrotóxicos.$h[electronic resource] 260 $c2003 520 $aEste trabalho visou subsidiar as ações da Agência Nacional de Vigilância Sanitária (ANVISA) na padronização da nomenclatura dos ingredientes ativos usados em agrotóxicos, segundo normas internacionais. As regras apresentadas resultam do trabalho de revisão da ortografia dos nomes comuns dos agrotóxicos em uso no Brasil, publicados na relação de monografias dos ingredientes ativos de agrotóxicos, domissanitários e preservantes de madeira da ANVISA (2002), conforme Resolução No 347/02. Foram utilizados os princípios gerais de atribuição de nomes comuns publicados pela International Standards Organization (ISO) e as regras de nomenclatura de compostos orgânicos. O artigo não pretende esgotar a discussão sobre esse tema, sugerindo a padronização da ortografia dos nomes comuns dos agrotóxicos para facilitar o uso da informação pelos técnicos das áreas acadêmica, comercial e governamental. 650 $aAgrotóxico 650 $aIngrediente 650 $aNomenclatura 653 $aNome químico 653 $aPadronização internacional 653 $aRegras 700 1 $aFAY, E. F. 700 1 $aREMBISCHEVSKI, P. 700 1 $aVEKIC, A. M. 700 1 $aGODOY, K. 700 1 $aMAXIMIANO, A. de A. 700 1 $aBONIFÁCIO, A. 773 $tPesticidas: Revista de Ecotoxicologia e Meio Ambiente, Curitiba$gv. 13, p.29-36, jan./dez. 2003.
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Registro original: |
Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
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Tipo/Formato |
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Cutter |
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Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pecuária Sudeste. Para informações adicionais entre em contato com cppse.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
19/06/2019 |
Data da última atualização: |
13/03/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
BARRETO, A. do N.; SILVA, A. G. M.; ESTEVES, S. N.; JACINTO, M. A. C.; BARIONI JUNIOR, W.; BRANDÃO, F. Z.; PANTOJA, M. H. de A.; BOTTA, D.; ROMANELLO, N.; LEMES, A. P.; GIRO, A.; GARCIA, A. R. |
Afiliação: |
Andréa do Nascimento Barreto, UFPA; André Guimarães Maciel e Silva, UFPA; SERGIO NOVITA ESTEVES, CPPSE; MANUEL ANTONIO CHAGAS JACINTO, CPPSE; WALDOMIRO BARIONI JUNIOR, CPPSE; Felipe Zandonadi Brandão, UFF; Messy Hannear de Andrade Pantoja, USP; Daniela Botta, UFPA; Narian Romanello, UFF; Amanda Prudêncio Lemes, UNESP; Alessandro Giro, UFPA; ALEXANDRE ROSSETTO GARCIA, CPPSE. |
Título: |
Productive performance and reproductive characteristics of Morada Nova male lambs fed with high-energy diet. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Tropical Animal Health and Production, v. 51, p. 2481-2491, jun. 2019. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s11250-019-01969-0 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Morada Nova breed sheep are without wool, tropicalized, small-sized animals, known for their high-quality meat and skin. Their body development naturally depends on the genetic potential and adequate nutritional support, which suggests that the offer of high-energy density diets positively influences their productive indicators. Thus, the present study investigated the effect of a high-energy diet for the Morada Nova lambs on body development and testicular function, considering their histomorphometric characteristics and seminal quality. Forty-two males (19.2 weeks, 20.7 ± 3.5 kg) were equally divided into two groups and fed with 2.05 Mcal (G7, n = 21) or 2.37 Mcal (G24, n = 21) of metabolizable energy/day, equivalent to 7% and 24% above the minimum for growing lambs. The animals were confined for 23 weeks (W0 to W23). Weight and body score differed significantly from the W1 (P < 0.05). From the W5, thoracic perimeter, body length, wither height, and rump attributes were higher in G24 (P < 0.05). The scrotal circumference and testicular volume were higher in G24 from the W3 (P < 0.05). Although testosterone levels were not affected (P = 0.05), the highest energy intake increased the diameter of the seminiferous tubules and the development of the epididymal epithelium (P < 0.05). This positively influenced the seminal quality and reduced the minor defects (21.87%vs. 17.13%) and the total spermatic defects (26.34%vs. 21.78%, P < 0.05). Thus, it is possible to employ higher levels of dietary energy for Morada Nova young males to express higher productive efficiency and earlier reproductive attributes of interest. MenosMorada Nova breed sheep are without wool, tropicalized, small-sized animals, known for their high-quality meat and skin. Their body development naturally depends on the genetic potential and adequate nutritional support, which suggests that the offer of high-energy density diets positively influences their productive indicators. Thus, the present study investigated the effect of a high-energy diet for the Morada Nova lambs on body development and testicular function, considering their histomorphometric characteristics and seminal quality. Forty-two males (19.2 weeks, 20.7 ± 3.5 kg) were equally divided into two groups and fed with 2.05 Mcal (G7, n = 21) or 2.37 Mcal (G24, n = 21) of metabolizable energy/day, equivalent to 7% and 24% above the minimum for growing lambs. The animals were confined for 23 weeks (W0 to W23). Weight and body score differed significantly from the W1 (P < 0.05). From the W5, thoracic perimeter, body length, wither height, and rump attributes were higher in G24 (P < 0.05). The scrotal circumference and testicular volume were higher in G24 from the W3 (P < 0.05). Although testosterone levels were not affected (P = 0.05), the highest energy intake increased the diameter of the seminiferous tubules and the development of the epididymal epithelium (P < 0.05). This positively influenced the seminal quality and reduced the minor defects (21.87%vs. 17.13%) and the total spermatic defects (26.34%vs. 21.78%, P < 0.05). Thus, it is possible to employ higher le... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Hair sheep; Sperm. |
Thesagro: |
Ovino; Ovis Aries. |
Thesaurus NAL: |
Morphometry; Sheep. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 02631naa a2200337 a 4500 001 2109966 005 2023-03-13 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s11250-019-01969-0$2DOI 100 1 $aBARRETO, A. do N. 245 $aProductive performance and reproductive characteristics of Morada Nova male lambs fed with high-energy diet.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aMorada Nova breed sheep are without wool, tropicalized, small-sized animals, known for their high-quality meat and skin. Their body development naturally depends on the genetic potential and adequate nutritional support, which suggests that the offer of high-energy density diets positively influences their productive indicators. Thus, the present study investigated the effect of a high-energy diet for the Morada Nova lambs on body development and testicular function, considering their histomorphometric characteristics and seminal quality. Forty-two males (19.2 weeks, 20.7 ± 3.5 kg) were equally divided into two groups and fed with 2.05 Mcal (G7, n = 21) or 2.37 Mcal (G24, n = 21) of metabolizable energy/day, equivalent to 7% and 24% above the minimum for growing lambs. The animals were confined for 23 weeks (W0 to W23). Weight and body score differed significantly from the W1 (P < 0.05). From the W5, thoracic perimeter, body length, wither height, and rump attributes were higher in G24 (P < 0.05). The scrotal circumference and testicular volume were higher in G24 from the W3 (P < 0.05). Although testosterone levels were not affected (P = 0.05), the highest energy intake increased the diameter of the seminiferous tubules and the development of the epididymal epithelium (P < 0.05). This positively influenced the seminal quality and reduced the minor defects (21.87%vs. 17.13%) and the total spermatic defects (26.34%vs. 21.78%, P < 0.05). Thus, it is possible to employ higher levels of dietary energy for Morada Nova young males to express higher productive efficiency and earlier reproductive attributes of interest. 650 $aMorphometry 650 $aSheep 650 $aOvino 650 $aOvis Aries 653 $aHair sheep 653 $aSperm 700 1 $aSILVA, A. G. M. 700 1 $aESTEVES, S. N. 700 1 $aJACINTO, M. A. C. 700 1 $aBARIONI JUNIOR, W. 700 1 $aBRANDÃO, F. Z. 700 1 $aPANTOJA, M. H. de A. 700 1 $aBOTTA, D. 700 1 $aROMANELLO, N. 700 1 $aLEMES, A. P. 700 1 $aGIRO, A. 700 1 $aGARCIA, A. R. 773 $tTropical Animal Health and Production$gv. 51, p. 2481-2491, jun. 2019.
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